Sinä olet kaunis, äiti.

Kaupallinen yhteistyö Blaan kanssa.


Kolmevuotias poikani on kaksi kertaa elämässään kommentoinut jonkun toisen ihmisen ulkonäköä. Kerran hän kysyi uimahallissa, miksi erään pojan silmät olivat erilaiset (poika oli kehitysvammainen) ja toisen kerran ratikan kyydissä, miksi sedällä on ”tuollainen nenä” (hänellä oli nenäkoru). Molemmilla kerroilla olen selittänyt, että maailmassa on todella monennäköisiä ihmisiä ja että se on ihan ookoo.

Edellä mainitut ovat olleet selkeitä poikkeamia lapseni tavanomaiseen ympäristöön nähden. On selvää, että kolmevuotiasta askarruttaa, jos ihmiseltä puuttuu toinen silmä tai jos nenässä killuu koru, joka lapsen rajallisessa maailmankatsomuksessa kuuluu korvaan.

Matiaksella Blaa Kissi Collegepusero (karhu), minulla Blaa Clovis Collegehuppari (olivine)

Lapseni ei kuitenkaan koskaan ole kommentoinut kenenkään kokoa, mistä kannan erityistä ylpeyttä, sillä ei ole vain kerran tai kaksi, kun olen kuullut jonkun lapsen kysyvän, ”miksi tuolla on noin pullea maha?”

Herää kysymys, miksi lapsi pohtisi tuollaista kysymystä maailmassa, jossa ympärillä on jatkuvasti kaikenkokoisia ihmisiä. Onko se opittu kotoa vai kenties lastenohjelmista (esim. viimeisimpänä kohu Pipsa Possun isän suuren mahan taivastelusta)?

Olen moneen otteeseen kommentoinut julkisesti omaa ulkonäköäni ja puhunut itsestäni rumaan sävyyn, mutta en koskaan – en koskaan – lasteni kuullen. Meidän kotona lapsia ei opeteta arvioimaan ihmisiä ulkomuotonsa perusteella.

Tästä pääsenkin seuraavaan kysymykseen:

Miksi arvioisin itseäni ulkomuotoni perusteella?

Blaa Smile merinovillatakki (dark brown)

Practise what you preach

Kahden synnytyksen jäljiltä vatsani on pömpöttävä kasa löysää ihoa ja vatsalihasten välistä pakenemaan aikovia sisäelimiä. Se on tehnyt minut surulliseksi, saanut minut tuntemaan oloni epäviehättäväksi ja taivutellut uusimaan vaatekaappia löysempään ja pehmeämpään suuntaan. Tärkeintä on ollut SAADA SE VATSA PIILOON! Olen ostanut 2-3 kokoa liian suuria vaatteita ja piiloutunut niiden sisään. Suuressa säkissä on ollut turvallista, koska kukaan ei ole nähnyt suurinta häpeäni aihetta, mutta se on myös kääntänyt häpeäni sisäänpäin.

Olen katsonut peiliin ja nähnyt entistä isomman ihmisen.

Olen tuijottanut kuvajaistani ja haukkunut sitä värikkäin, monipuolisin ja halveksivin sanankääntein. Olen ollut hyvin yksityiskohtainen siinä, minkä kaiken näen olevan pielessä kehossani.

Olen myös tehnyt pitkän listan niistä asioista, joita minun tulisi tehdä tullakseni hoikemmaksi, kauniimmaksi, lihaksikkaammaksi ja sitä kautta hyväksytymmäksi yhteiskunnan jäseneksi.

Vaatevalintani ovat myös kohdistuneet ulkomaisten ketjujen ”halpisvaatteisiin”, koska en ole halunnut rahallisesti panostaa säkkivaatteisiini. Enhän tarvitsisi niitä kauaa, sillä palautuisin ihan hetkellä minä hyvänsä ja voisin jälleen käyttää kauniita vaatteita.

Niin että mitenkä se meni?

Voisin jälleen käyttää kauniita vaatteita.”

Kuka on määritellyt, ettei synnyttänyt nainen, jonka kehoa raskaudet ovat rajusti muokanneet, voisi käyttää kauniita vaatteita?

Päätin tehdä muutoksen siihen, miten ajattelen itsestäni, miten suhtaudun vaatevalintoihini ja mitä tunnen kehossani. Tein tietoisen valinnan. Päätin olla tyytyväinen siihen elämään, jonka olen saanut, ja siihen kehoon, jossa sitä elän. Päätin harjata hiukset, hymyillä peilikuvalleni ja pukea ylleni jotain, joka tuntuu hyvältä päällä ja näyttää kehoni sellaisena kuin se on.

Upeana, kauniina, vahvana, ainutlaatuisena.

Blaa Smile merinovillatakki (dark brown), Blaa Allos housut (musta)

Siinä missä kolmevuotiaani näkee kaikki maailman ihmiset kokoineen ja muotoineen samanlaisina, on minunkin aika katsoa peiliin ja vain todeta: ”Tuossa olen minä.”

Sitten voin katsoa poikaani ja uskoa häntä, kun hän toteaa kaikella lapsen viattomuudellaan: ”Sinä olet kaunis, äiti.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: