Elämäntapamuutos, osa 2: Mitä on jo tehty?

Olen aloittamassa – tai oikeammin sanottuna jatkamassa – elämäntapamuutosta, jota aion jatkossa avata blogissakin. Aloitan tarinani blogisarjalla, joka koostuu kolmesta osasta:

Osa 1: Syyt ylipainoni taustalla
Osa 2: Mitä on jo tehty?
Osa 3: Mitä tulen jatkossa tekemään?


Edellisessä osassa kerroin hieman niistä ruokailu- ja liikuntatottumuksista, joita minulla ennen oli. Tässä osassa kerron, minkälaisia muutoksia olen tähän mennessä tehnyt.

Muutama vuosi takaperin ilmassa leijaili työttömyyden uhka, joten halusin opiskella jotain sellaista, jota voisin tehdä yrittäjänä, mikäli päivätyöni päättyisi enkä löytäisi uutta työtä. Päätin opiskella ravintovalmentajaksi ja ajattelin sen auttavan myös minua itseäni – minut oli aivopesty ajattelemaan, että ravitsemussuositukset ovat hölynpölyä ja että minun tulisi syödä ihan eri tavalla. Se eri tapa vaan aina vaihteli sen mukaan, millä dieetillä olin. Joskus söin pelkkää proteiinia, joskus pelkkää rasvaa. Sitten en jaksanut enää dieettailla, joten söin pelkkää hiilaria. Ravintovalmentajan koulutuksessa oppisin lisää niistä kamalista ravitsemussuosituksista. Ja opinkin. Opin ihan valtavasti asioita ravinnosta ja niistä syistä, miksi pitäisi syödä tietyllä tavalla. Lakkasin myös pelkäämästä ravitsemussuosituksia.

Tuon koulutuksen myötä minulla on jo useamman vuoden ajan ollut tieto siitä, miten minun tulisi toimia. Ongelma on ollut siinä, etten aina ole ollut riittävän motivoitunut toimimaan tietoni mukaisesti. Tein kuitenkin pieniä muutoksia, yksi kerrallaan, ja vakiinnutin ne osaksi arkeani. Seuraavaksi listaan niitä asioita, jotka elämäntapamuutokseeni ovat jo sisältyneet ja jotka todella ovat olleet ELÄMÄNTAPAMUUTOSTA, eivät dieettaamista.

Ravintoon liittyvät muutokset

1. Täysjyvätuotteet

Söin ennen vanhaan paljon pastaa ja leipää, joka ei ollut täysjyvää nähnytkään. Riisiksikin valikoitui aina valkoinen höttöriisi. Nykyään valitsen käytännössä aina täysjyvää. Makaronit meille ostetaan poikkeuksetta tummana ja pastatkin useimmiten. Riisiksi valikoituu täysjyväriisi, mahdollisesti jokin riisi-kvinoa -tyyppinen sekoitus. Leivät ovat täysjyvää. Tämä on yksi vakiintuneimmista asioista ruokavaliossani. Nykyään, jos joku tekee vaikkapa makaronilaatikon tavallisesta makaronista, se maistuu mielestäni kuvottavalta ja koostumuskin on ihan löllerö. Täysjyvää sen olla pitää!

2. Vehnän vähentäminen

Opin muutama vuosi sitten yhdistämään mielessäni, että vehnänsyönnin ja ihottuman välillä on yhteys. Siksipä olen viime vuodet valinnut lähes aina joko täysin vehnätöntä leipää tai ainakin sellaista, jossa sitä on vain vähän. Joskus herkuttelen tavallisella paahtoleivällä ja rapsuttelen sitten ihottumaa muutaman päivän sen jälkeen.

3. Vedenjuonti

Muistan kun ala-asteikäisenä yksi kaverini sanoi, että vesi on hänen lempijuomansa ja minä lähinnä ajattelin, että likka on päästään sekaisin. Nyt allekirjoitan tämän täysin! Vesi on ihanaa. Minulla on kotona aina iiiiiso lasi, jota täytän monta kertaa päivässä ja varmistan siten, että saan joka päivä juotua riittävästi vettä. Olen myös huomannut, että aika moni nälkä (lue: mieliteko) menee ohi, kun juo ison lasin vettä. Nykyään on niin, että päätäni alkaa särkeä ihan tolkuttomasti illalla, jos olen päivän aikana unohtanut juoda vettä. Näin voi käydä, jos on jossain reissun päällä.

4. Sokerittomat virvoitusjuomat

Vaihdoin sokerilliset energiajuomat ja kokikset sokerittomiin.

5. Lautasmalli

Aina kun mahdollista, täytän lautaseni lautasmallin mukaan. Kun lautasesta puolet on kasviksia, tietää automaattisesti syövänsä pääruokaa sopivan määrän. Samalla saa vatsansa täyteen!

6. Pari palaa suklaata

Ennen saatoin syödä kerralla levyllisen suklaata. Nyt se tuntuu ihan absurdilta. Säilytän jääkaapin ovessa suklaalevyä (tämä muuten jakaa mielipiteet, koska joidenkin mielestä suklaata ei missään nimessä saa säilyttää jääkaapissa ja minun mielestäni taasen on ensiarvoisen tärkeää, että se on kylmässä) ja käyn sieltä nappaamassa 1-2 palaa suklaata silloin, kun makeanhimo iskee tai jos ruoan jälkeen tekee mieli jälkkäriä.

Kun herkkuja syö vähemmän, on huomannut, miten paljon paremmalta ne maistuu. Nuo kaksi palaa suklaata maistuvat aivan taivaallisilta. Jos syö levyllisen, ei se enää edes maistu hyvältä kahden ensimmäisen rivin jälkeen ja jättää jälkeensä morkkiksen ja pahan olon.

7. Yksi annos riittää

En ota lisää ruokaa tai jos otan, niin ihan pienen nokareen. Tämä on valtava kehitys siihen, että ennen söin poikkeuksetta kaksi valtavaa lautasellista ruokaa (joka ei muuten sisältänyt yhtään kasviksia).

8. Säännöllinen ruokailurytmi

Syön AINA aamupalan. Vielä parisen vuotta sitten saatoin jättää aamupalan väliin kuvitellen, että laihdutan jättämällä ne kalorit syömättä. Lounaalle menin tolkuttoman nälkäisenä ja söin taatusti vähintään sen verran ylimääräisiä kaloreita. Nyt syön aamupalan aina ja yritän kiinnittää huomiota myös siihen, että se on riittävän runsas. Samoin lounaan pitää olla hyvin koostettu, ei liian kevyt. Välipala on sellainen, joka minulla todella herkästi unohtuu, mutta yritän siinä petrata. Olen nimittäin huomannut, että kun muistan syödä välipalan, energiatasoni pysyvät koko päivän hyvinä ja aineenvaihdunta pysyy käynnissä, jolloin nestettä ei kerry kehoon.

9. Kasvikset ei aina tarkoita salaattia

”En tykkää salaatista.” Tämä oli tosi pitkään tekosyyni sille, miksi en voinut syödä kasviksia. Nyt olen ensinnäkin oppinut tykkäämään salaatista, koska siinä SAA olla salaatinkastiketta ja fetaa ja kaikkea muuta hyvää, mutta myös sen, ettei kasvisten tarvitse aina tarkoittaa salaattia. Toisinaan voi vaikka paistaa kruunukasviksia ruoan kylkeen. Se on ihan yhtä hyvä.

10. Proteiinin lisääminen

Tämä on historiassa ollut iso kompastuskiveni. En nimittäin tykkää rahkasta enkä voinut kuvitellakaan laittavani raejuustoa puuroon. Nykyään raejuusto ihan ehdottomasti kuuluu kaurapuuron sekaan, mutta rahkasta en pidä edelleenkään. Onneksi löysin ProFeelin proteiinivanukkaat, jotka maistuvat ihan törkeän hyviltä ja tarjoavat proteiinilisän välipalalle tai vaikkapa iltapalalle, jos en joskus ehdi tai jaksa paistaa kananmunia. Pääruoilla proteiini on tullut automaattisesti, koska ne ovat aina olleet jotain liharuokaa (paitsi nykyään, kun olen oppinut tekemään myös kasvisruokaa, mutta niissä lihan korvaa juusto tai pavut).

11. Syön riittävästi

Kaivoin tässä hiljattain esille ruokavalion, jonka PT minulle teki vajaa kaksi vuotta sitten. Sitä lukiessani tajusin, että olen syönyt aivan liian vähän ja se taas on johtanut väsymykseen, mikä taas on edesauttanut sitä, etten ole jaksanut käydä kaupassa tai tehdä kunnollista ruokaa. Joskus jopa se annoksen koostaminen lautaselle on tuntunut liian työläältä.

Esimerkki! Iltapalalla voin syödä 3 näkkileipää levitteen kera ja lisäksi kaksi paistettua munaa. Se kuulostaa ihan valtavalta määrältä, mutta se pitää nälkää ja tarjoaa hyvät yöunet. Siihen saa vielä lisäksi syödä kasviksia niin paljon kun sielu sietää, mutta minun sieluni ei kyllä siedä tuon enempää ruokaa iltapalalla.

Ruokavaliossa on tietenkin selostettu myös lounaat ja päivälliset grammantarkasti, mutta niitä en ole nyt lähtenyt noudattamaan. Olen syönyt lautasmallin mukaan pääruoilla ja muilla aterioilla vilkaissut, että kuinkas paljon tässä nyt saikaan – tai oikeastaan pitikään – syödä.

Liikuntaan liittyvät muutokset

Kerroin aiemmassa postauksessani kärsineeni kovista pohjekivuista, joiden vuoksi en ollut päässyt kävelyille moneen vuoteen. Keväällä 2020 hakeuduin jalkoihin erikoistuneelle fysioterapeutille, joka osasi selittää, mistä vaiva johtuu (jalkojen asento on vähän viturallaan). Pohkeisiin tehtiin fascia-hoitoa ja hankin lenkkarit, jotka tukivat jalat oikeampaan asentoon. Kivut hävisivät sen siliän tien.

Samaisena keväänä liityin myös kuntosalille ja syksyn puolella kokeilin ilmajoogaa. Aloin löytää sitä kuuluisaa liikunnan iloa, joka oli siihen saakka ollut minulle aivan vieras käsite. Pääsin juuri vauhtiin, kun tulin raskaaksi, enkä taas pystynyt mihinkään. Oloni oli kehno, sykkeeni huiteli levossakin taivaissa ja pelkäsin satuttavani itseni.

Olin kuitenkin ehtinyt oppia, että liikunta voi olla kivaakin, mikä auttaa minua nyt, kun vauva on syntynyt ja olen rauhassa antanut kehoni toipua raskaudesta ja synnytyksestä. Heti synnytyksen jälkeen lähdin kävelyille ja olin niin onnellinen siitä, että pystyin viimein liikkumaan ilman tolkutonta hengästymistä ja liitoskipuja. Alkuun kävelin liikaakin, mutta se vaan tuntui niin hyvältä. Tuntui, kuin olisin voinut kävellä maailman ääriin!

Painossa tapahtuneet muutokset

Olen tällä hetkellä 10kg kevyempi kuin silloin, kun aloin odottaa esikoistani. 20kg kevyempi kuin silloin, kun esikoiseni syntyi.

Tänään otin erinäisiä mittoja kehostani ja huomasin, että vaikka olen kauttaaltaan isompi kuin ennen viimeisintä raskauttani, olen kuitenkin pienempi kuin silloin tammikuussa 2020, kun aloitin liikuntaharrastuksen.

Oikeita asioita on siis tehty ja tuntuu aika ihanalta kirjoittaa näitä listauksia ylös. En ole antanut itselleni läheskään riittävästi kiitosta siitä, miten pitkäjänteisesti olen elämäntapamuutosta tähän saakka tehnyt. Olen keskittynyt liiaksi siihen, miltä näytän ja siihen, että olen ylipainoinen. Fakta on kuitenkin se, etten ole niin ylipainoinen kuin ennen ja että olen nyt aika varmasti terveempi, kuin vaikkapa viisi vuotta sitten.

Fakta on myös se, että olen edelleen BMI:n mukaan merkittävästi ylipainoinen ja noin 20kg päässä ihannepainostani. En kuitenkaan henkilökohtaisesti usko painoindeksin kertovan kaikkea. Tärkeintä minulle on se, että voisin hyvin ja olisin terve. Ihan sama, sisältyykö siihen muutama ylimääräinen vatsamakkara. Tällä hetkellä ensimmäinen tavoitteeni on saada painosta viisi kiloa pois. Katsotaan sitten sen jälkeen, miten maailma makaa.

Seuraavassa osassa kerron, mitä toimenpiteitä aion seuraavaksi tehdä saavuttaakseni tuon tavoitteen.


(Kuva lainattu pexels.com)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: