Parisuhde lapsiperheessä – Kuinka äiti ja isä muistavat olla nainen ja mies?

Me olemme seurustelleet yli yhdeksän vuoden ajan. Siitä reilun kolmen vuoden ajan me olemme olleet enemmän kuin me kaksi, enemmän kuin Iina ja Mikko. Me olemme olleet äiti ja isä.

Voin rohkeasti myöntää, että olemme ehkä liiaksikin identifioituneet viimeksi mainituiksi ja unohtaneet primitiivisen tarpeemme nähdä toisemme naisena ja miehenä – yhteenkuuluvina palasina, joiden tulee helliä ja hoivata keskinäistä suhdettaan, eikä ainoastaan suhdettaan jälkikasvuun.

Kun on ollut yhdessä melkein kymmenen vuotta ja arjen keskelle on tiputettu kaksi lasta, on parisuhteen dynamiikka väkisinkin muuttunut. Koska emme kumpikaan ole perusluonteiltamme räiskähteleviä, intohimoisia tai tulisia, vaan rauhallisia ja mukautuvia, olemme vastustelematta vajonneet äidin- ja isänmuotoisiin muotteihin, jotka ilmestyivät meitä varten taianomaisesti. Ne ovat turvallisia muotteja, ne eivät läiky yli, mutta koska niiden reunat ovat korkeita, niiden yli on vaikeaa nähdä – vaikka sen toisen muotti olisi ihan siinä vieressä.

Liian monimutkainen analogia? Mitä yritän sanoa on, että olemme keskittyneet rooleihimme vanhempina ja jättäneet toissijaisiksi itsemme ja toisemme, sekä keskinäisen suhteemme hyvinvoinnin.

Suhteemme kuitenkin toimii, sillä tiedostamme ja hyväksymme sen.

Se on kuin sanaton sopimus siitä, että nyt on näin ja kun tästä selvitään, on toisin. Rakkaus on ennen kaikkea kumppanuutta. Siinä me tönötetään, omissa muoteissamme, mutta vierekkäin.

Huolehdimme kumpikin tahoillamme siitä, että arkemme toimii ja että tulevaisuutemme on turvattu. Ja, kun oikein villille päälle satumme ja lapset viettävät aikaa isovanhempiensa kanssa, lähdemme treffeille. Otamme aikaa itsellemme ja annamme sitä toisillemme. Vaikka arki onkin joskus yksitoikkoista, on tärkeää pystyä kiipeämään ylös omasta muotistaan ja takertua kiinni toiseen, edes hetkeksi.

On oltava nainen ja mies, mies ja nainen.

Sitten voi palata kotiin ja olla taas äiti ja isi. Olla sitä yhdessä.

Vierekkäisissä muoteissa.


Miten lapset ovat vaikuttaneet sinun parisuhteeseesi? Miten teillä ylläpidetään parisuhdetta? Keskustelua myös Instagramissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: