6 vinkkiä vauvan ja pienen lapsen hyvään uneen

Tuttavapariskunta voivottelee, miten he eivät ole nukkuneet kunnolla lasten syntymän jälkeen. Molemmat lapset heräävät monta kertaa yössä, ovat tehneet sitä syntymästä saakka. Nyökkäilen myötätuntoisesti. Kertomuksen päätteeksi minulta kysytään, miten meillä nukutaan. En tiedä pitäisikö valehdella. Meillä molemmat lapset ovat jo vauvana nukkuneet läpi yön.

Koska minulla ei ole tapana valehdella, olen aina päätynyt kertomaan totuuden ja joutunut sietämään välillä aika tylyjäkin reaktioita. Ymmärtäähän sen.

Jotkut kuitenkin ihmettelevät asiaa positiiviseen sävyyn ja pyytävät meiltä vinkkejä, joten päätin nyt jakaa niitä vähän laajemmallekin yleisölle. Esittelemäni vinkit liittyvät nimenomaan yöunen parantamiseen ja levolliseen nukahtamiseen.

Pikkupräntti: Nämä ovat asioita jotka ovat toimineet meidän lasten kanssa, eikä niiden toimivuuteen ole takeita, koska pienen lapsen uneen vaikuttanee myös perintötekijät ja arkirytmi (esim. vanhempien vuorotyö). Kannustan kuitenkin kokeilemaan.

Pohjustus: Meidän perheen uni

Kolmevuotias esikoisemme nukkui pienestä vauvasta alkaen kahdella yösyötöllä pitkiä yöunia. Ehkä kolmen kuukauden paikkeilla yösyötöt vähenivät yhteen ja viimeistään puolen vuoden kohdalla yöheräämiset päättyivät kokonaan. Sittemmin poika on nukkunut keskimäärin klo 19.30-8.00 heräämättä, joskin nyt isompana jotakuinkin klo 20.00-07.00.

Kolmikuinen vauvamme sen sijaan nukkui alkuun 2-3 yösyötöllä, mutta vetäisi ensimmäiset katkeamattomat yöunensa alle kahden kuukauden ikäisenä. Sittemmin hän alkoi heräillä todella aikaisin aamulla, klo 5-6 tienoilla, joten syötämme hänet silloin ja jatkamme vielä unia tunnin tai kaksi.


No niin. Nyt yritän vastata kysymykseen: Miten lapsen saa nukkumaan hyvin?

1. Rutiinit

Suunnittele teidän arkeen sopivat iltarutiinit jo valmiiksi ennen vauvan syntymää ja ala noudattaa niitä heti, kun pääsette kotiin. Vauva sopeutuu niihin hämmästyttävän äkkiä ja oppii odottamaan tiettyjä asioita tietyssä järjestyksessä.

Vauvan iltarutiineihin voi kuulua mm.

 • Iltapesut (kasvot, peppu)
 • Vaippa ja yöppi
 • Mahdolliset vitamiinit (meillä D-vitamiini ja maitohappotipat)
 • Iltamaito
 • Keinuttelu sylissä tutti suussa
 • Omaan sänkyyn unisena tai nukahtaneena, riippuen vauvan temperamentista (kokeile molempia muutamana iltana!)

Vähän isomman lapsen iltarutiineja jatketaan mahdollisimman samankaltaisina, esimerkiksi:

 • (Lelujen siivoaminen paikalleen)
 • Iltapala
 • Iltapesut (peppu, kasvot, hampaat)
 • Potta, vaippa, yöppi
 • Iltasatu sängyssä, peittely ja hyvänyön halit

Nukahtaminen käy helposti, kun se tapahtuu joka ilta samalla tavalla. Lapselle luo turvallisuudentuntua, kun asiat toistuvat samankaltaisina ja tulevaisuutta pystyy sen avulla ennustamaan.

2. Aikataulu

Tämä on yksi tärkeä osa rutiineja, mutta halusin nostaa sen omaksi kohdakseen tärkeytensä vuoksi.

Suorittakaa rutiinit joka ilta samaan aikaan.

Ihan pienen, siis vastasyntyneen, kanssa aikatauluja ei vielä voi noudattaa, koska uni- ja ruokailurytmi ovat vielä hakusessa, mutta heti kun huomaat vauvan löytävän rytmiä yöuniin ja muuttuvan iltaisin uneliaaksi samoihin aikoihin, ala tukea vauvan valitsemaa aikataulua.

Meillä vauva alkoi n. 2kk paikkeilla nukahdella yöunille klo 19.30-20.30, joten aloimme herättää häntä viimeisiltä päiväunilta viimeistään puoli kahdeksalta, ellei ollut siihen mennessä itse herännyt.

(Herättelyä voi alkaa tehdä mm. avaamalla huoneen oven, sytyttämällä valot ja päästämällä rauhassa ääniä, jotta vauva voi hiljalleen havahtua hereille.)

Kun vauvalla/lapsella on samat rutiinit ja aikataulut joka ilta, helpottuu nukahtamishetki kaikilla osapuolilla. Vanhemmistakin on mukavaa, kun iltaa voi hieman ennustaa ja saa suunnitella vauvan nukahtamisen jälkeen yhteistä aikaa hyvän elokuvan äärellä. Tai meidän tapauksessa omaa aikaa molemmille eri puolilla tonttia. 😀

Tämä on vain minun mielipiteeni ja jokainen on oman lapsensa asiantuntija, mutta monesti erilaisissa vauvakeskusteluissa kiinnitän huomiota siihen, että vauvat laitetaan yöunille hirveän myöhään. Meidän perheessä tuo klo 19.30-20.30 on ollut vauvasta saakka vakiintunut aikaikkuna molemmilla pojilla.

3. Illan rauhoittaminen

Vauvan kohdalla tämä tarkoittaa mm. hämärämpää valaistusta, rauhallista puhetta ja hitaita liikkeitä. Ne auttavat vauvaa ymmärtämään, että nyt valmistaudutaan nukkumiseen ja lisäävät melatoniinin tuotantoa, joka mahdollistaa nukahtamisen.

Isomman lapsen kohdalla tämä voi edellä mainittujen lisäksi tarkoittaa leikkien siivoamista pois ja siirtymistä vaikkapa yhteisen lukuhetken pariin. Jos lapsella on joku seinillehyppimiskohtaus menossa, kun pitäisi ryhtyä yöunille, ei nukahtaminen voi mitenkään onnistua.

Meillä pyritään myös siihen, että illalla ei reagoida tuhmaan käytökseen korottamalla ääntä tai jakelemalla jäähyjä, ellei ole ”pakko”, koska se tuntuu vaikeuttavan unille käymistä. Mieluummin keskitytään positiiviseen ja viedään huomio johonkin muuhun. Puhutaan lempeästi ja jutellaan vaikkapa sen illan iltasadusta.

4. Pimeä ja viileä huone

Jos lastenhuoneessa ei vielä ole pimennysverhoja, hanki ne nyt! Esimerkiksi Ikeasta saa verrattain edullisesti täysin pimentäviä rullaverhoja, jotka myös ehkäisevät asunnon kuumenemista kesäkuukausina. Pimeys on tärkeä edellytys nukkumiselle, sillä melatoniinin eritys lisääntyy pimeässä ja valoisuus voi vuorostaan estää sen erittymisen.

Sekä aikuisen että lapsen on myös hyvä nukkua viileässä, jos se vaan suinkin on mahdollista. Talvellakaan ei tarvitse vääntää makuuhuoneen lämmitystä täysille, vaan mieluummin kääriytyä ihanan lämpimiin peittoihin tai vauvan tapauksessa unipussiin, joka ei pääse karkaamaan päältä.

5. Unipesä

Pienellä vauvalla on turvaton olo, jos raajat pääsevät heilumaan valtoimenaan. Vauva on juuri asunut melkoisen ahtaassa tilassa yhdeksän kuukauden ajan, joten maailman valtavuus on aika pelottavaa. Vauvan moro-refleksi myös saattaa herättää vauvan tai aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, mutta sitäkin helpottaa reunat, joihin kädet saavat törmätä. Tähän tarkoitukseen unipesä on ihan mahtava kapistus, koska kaikki vauvat eivät tykkää kapaloista.

Unipesiä myydään nykyään ihan marketeissakin, mutta sellainen on älyttömän helppoa tehdä myös itse:

Nuorimmaisen kanssa meillä ei aluksi ollut unipesää ollenkaan, koska ajattelin sen olevan tarpeeton. Kun vauva oli parin viikon ikäinen, päätin kuitenkin hankkia unipesän ja vauva nukkui välittömästi paremmin. Aiemmin useammin heräillyt vauva nukkui nyt ensimmäisessä unipätkässään 5-6h.

6. Unirauha

Tämä on ihan supertärkeä ja oman kokemukseni mukaan monella vanhemmalla vähän hukassa.

Sinun ei tarvitse sykkiä vauvan jokaisesta pihahduksesta!

Anna vauvalle mahdollisuus nukahtaa uudelleen. Vauvoista kuuluu ääniä, eikä se haittaa. Jos vauva alkaa itkeä, voit vähin äänin käydä antamassa hänelle tutin ja poistua sitten paikalta. Vauvan itku ei aina tarkoita nälkää tai sitä, ettei hän haluaisi enää nukkua. Hän voi ihan puhtaasti kaivata vähän turvaa tai tyydytystä imutarpeeseen, ja tutti on siihen oivallinen apu.

Meillä on ollut se periaate, että tuttia tarjotaan kolme kertaa. Jos vauva on edelleen hereillä ja itkeskelee, hänet syötetään mitään juttelematta hämärässä makuuhuoneessa. Ruokailun jälkeen vauva nukahtaa uudelleen ja hänet lasketaan takaisin omaan sänkyyn.

Sama pätee isompaankin lapseen. Meillä esikoinen ei ole koskaan vaatinut varsinaista nukuttamista, koska olemme jatkaneet samoja rutiineja vauvasta saakka. Iltapuuhien jälkeen lapsi peitellään omaan sänkyyn, luetaan iltasatu ja poistutaan paikalta. Lapsi saattaa höpötellä jotain itsekseen, mutta siihen ei reagoida. Siellähän höpöttelee hassuja juttujaan! Uni tulee aina nopeasti.

Jos joinakin iltoina nukahtaminen ottaa pitemmän ajan ja siihen liittyy vaikka itkeskelyä, ei siitä tehdä isoa numeroa. Emme käy jatkuvasti lapsen huoneessa kyselemässä ja juttelemassa, vaan toteamme ”nyt nukutaan” ja tarkistamme tarvittaessa (kerran!) ettei lampun takana ole mörköä. Jos lapsi on selvästi peloissaan ja pahalla mielellä, voidaan ovi jättää ”isosti raolleen”, mikäli se tuntuu lasta lohduttavan. Seuraavana iltana rako pienenee, kunnes se laitetaan ”sopivasti raolleen”.

Olen huomannut, että kaikkien kompromissiehdotusten täytyy tulla vanhemmilta! Jos lapsi saa omia ehdotuksiaan läpi, niille ei näy loppua ja seuraava ilta tuo tullessaan uudet neuvottelut. Mieti siis tarvittaessa joku pieni asia, joka voi lapselle tuoda lohtua, ja tarjoa se lapselle ”hyvänä diilinä”.

Monesti lapsen unirauhaa häiritsee nimenomaan vanhempi, joka ei ymmärrä pysyä poissa.

Mahdollisiin yöheräämisiin (joita tapahtuu ehkä neljä kertaa vuodessa) meillä toimii se, että lapsi peitellään takaisin sänkyyn, silitetään hetki ja todetaan: ”Äidillä on ihan hirveä pissahätä. Äiti käy ihan nopeasti pissalla ja tulee sitten katsomaan sinua.” Vessassa pitää oikeasti käydä, vaikka vaan vetämässä vessa ja valuttamassa vesihanaa. Palatessa kuunnellaan, kuuluuko lapsen huoneesta enää ääniä. Jos ei kuulu, sinne ei enää mennä. Lapsi on jo nukahtanut.

Lopuksi

On syytä huomioida, että meillä molemmat pojat ovat jo pienenä vauvana saaneet rintamaidon lisänä korviketta, minkä uskon vaikuttavan hyvään uneen jonkin verran. He kun vetäisevät kerralla riittävän annoksen maitoa eivätkä nukahtele kesken kaiken, kuten ehkä rintaruokittu vauva helposti tekee. En kuitenkaan usko tämän olevan ainoa syy hyviin uniin, koska tiedän myös vauvoja jotka eivät pulloruokinnasta huolimatta ole nukkuneet öitään.

Myös perimällä lienee vaikutusta. Olen itse ollut vauvasta asti supernukkuja ja olen erittäin tyytyväinen, että lapseni ovat perineet unigeenini.

Toivon kuitenkin, että näistä vinkeistä on jollekin perheelle hyötyä. Erityisesti ensimmäisen lapsen kanssa ei välttämättä yksinkertaisesti tiedä, miten kannattaisi toimia.

Tsemppiä kaikille pikkuisten unirytmien kanssa! Kyllä se siitä. 🙂


Heitä Mama Bearin instagram-tili seurantaan tästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: